Skip to main content

Main navigation

  • home
  • vergaderen
  • ontwikkelen
  • feesten
  • logeren
  • eten
  • naturen
  • over ons
  • contact
  • nieuws

User account menu

  • Log in
  • English
  • Dutch

Activiteiten kalender

HRD Academy - Vakopleiding tot Organisatiecoach

Datum:
Intake gesprek (aug 2019), vervolgens start de training op 16 sep 2019
Seizoen:
Zomer '19, 2019
Thema:
Leiderschap & Coaching, Vak & Expertise, Team & Organisatie
Organisatie:
HRD Academy

45% van de werkende Vlamingen heeft geen “werkbare” job omdat hun job psychisch vermoeiend is, onvoldoende motiveert, te weinig leermogelijkheden biedt en/of zorgt voor een onevenwicht in de privé-werkbalans. Voor hen is werken tot 65 jaar een niet zo aangename gedachte. Daarenboven is er nog een groot percentage mensen die niet (meer) werkt in een organisatie omdat ze niet kunnen, willen of mogen.  Het stijgend aantal burn-out gevallen is hier trouwens een veelzeggend symbool van.

Toch is de kracht die organisaties kunnen genereren belangrijk. Het kunnen immers plekken zijn waar mensen zich ten volle kunnen ontplooien. Meer zelfs, sommige organisaties slagen erin om het potentieel van mensen te bundelen om zo een positief verschil te maken in onze maatschappij waardoor organisaties 'forces for good' kunnen zijn.  Veel mensen zouden zich terug aangetrokken voelen tot zo'n organisaties.  En daar zou onze planeet wel bij varen. Er is echter werk aan de winkel. We zullen samen moeten stilstaan bij hoe we organisaties anders kunnen inrichten, rekening houdend met het feit dat de wereld de voorbije jaren extreem veranderd is en de komende jaren nog verder zal veranderen. Men spreekt soms van een Copernicaanse omwenteling … dat is niet zomaar.

Wil je mee bouwen aan Organisatie Vernieuwing? Daar kan je als OrganisatieCoach bij helpen.

 

Wist je dat...
De Vakopleiding tot OrganisatieCoach is goedgekeurd door ICF als CCE (Continuing Coach Education)? Dat wil zeggen dat deze training voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen van ICF. CCE programma's worden door ICF beschouwd als voortgezette vorming voor wie zich verder wil verdiepen in het coachvak.    

Deelname aan de vakopleiding geeft recht op 60 Continuing Coach Education Units (41 CCEU's voor Core Competenties en 19 CCEU's voor Resource Development).  Dit is de hoeveelheid CCEU's die nodig is om een PCC accreditatie te hernieuwen. Na het beëindigen van de vakopleiding, ontvang je een certificaat met vermelding van die CCEU's.


Inschrijven is niet meer mogelijk... Download de PDF folder

Beauty is due more to harmonious relationships among the elements of a composition than to the elements themselves.

Matthew Frederick

In beeldUitgebreide infoPraktisch

Voor wie?

Voor iedereen die zijn schouders wil zetten onder Organisatie Vernieuwing en dit vanuit een coachend perspectief, meer concreet mensen die:

  • een organisatie of afdeling leiden zoals een directeur of manager;
  • verantwoordelijk zijn voor een organisatie discipline zoals HR(D), organisatie ontwikkeling (OD), Preventie & veiligheid, ...;
  • een ondersteunende rol vervullen op het vlak van organisatie ontwikkeling, bvb: adviseurs, consultants, coaches, stafmedewerkers, HR(D) partners, ...

Door wie?

Omdat elke groep de opleiding een stap verder brengt, de begeleiders met hun beide voeten in de praktijk staan en het werkveld ontzettend snel aan het evolueren is, blijft de inhoud van deze opleiding mee-evolueren. Na de eerste 5 edities werd het programma daarom grondig herbekeken en werden er een aantal aanpassingen doorgevoerd. De meest concrete is de uitbreiding van het programma van 5 x 2 dagen naar 6 x 2 dagen. Er werd ook gekozen voor twee vaste gastbegeleiders, met name Jan Ardui en Tamara Lenaerts.

De vaste hoofdtrainer is Philippe Bailleur.

Philippe Bailleur ontdekte een 5-tal principes waarmee je Organisatie Vernieuwing kan begeleiden. Die principes zijn onderbouwd door tal van stromingen en bijhorende methodieken zoals: Solution Focused Coaching, Systemisch Fenomenologisch Werken, NLP, Positive Deviance, Ericksoniaanse Hypnose, Systeemtheorie, Voice Dialogue, Appreciative Inquiry, Sjamanisme, Corporate Transformation Tools (Richard Barrett), Design Thinking, Theory U, werken met Systeem Trauma, AQAL van Ken Wilber, Generative Coaching (Dilts & Gilligan), … .  Geen van deze benaderingen zijn normerend of bepalend doorheen de opleiding. Het gaat immers over het effectief leren toepassen en/of combineren van deze methodes in relatie tot het gewenste effect en de eigenheid van de organisatie waar je mee werkt.

Philippe Bailleur

organisatie

HRD Academy

Ervaren gids voor organisatievernieuwing, Keynote speaker, Coach en Auteur

 

Lees verder...

Programma

Module 1 - De kern van Organisatie Coaching

  • Is Organisatie Coaching meer dan een nieuwe naam? Waarom is dit ‘vak’ net nu relevant? Wat onderscheid Organisatie Coaching van andere, gelijkaardige disciplines? Wat heb je als Organisatie Coach net wel of net niet te bieden? Hoe maak je dat duidelijk bij potentiële opdrachtgevers?

Door deze en andere vragen te exploreren bepalen we samen wat een Organisatie Coach onderscheidt. Dit gebeurt afgestemd op de 11 kerncompetenties van het ICF.  Die inzichten geven vervolgens richting aan het eigen ontwikkelproces - als organisatiecoach - doorheen de rest van de opleiding.

Reeds tijdens deze eerste module komen al een eerste reeks methodieken aan bod die meteen toepasbaar zijn in de eigen praktijk.


Module 2 – Potentieel vrij maken

  • Een organisatie coach helpt vermogens vrij te maken zodanig dat de organisatie haar doelen kan bereiken. Daarom leer je tijdens deze module hoe je de uitdagingen van een organisatie kunt begrijpen en vertalen naar ontwikkeling op verschillende niveaus: individu, groep en organisatie. Vervolgens leer je effectief en helder contracteren, rekening houdende met die verschillende niveaus.
  • Om die vertaling vlot te kunnen maken is inzicht nodig in de structuur onderliggend aan de ontwikkeling van individueel en collectief potentieel. Effectieve interventies vloeien nl. voort uit die inzichten. Hierdoor word je een stuk effectiever in het ontwerpen van interventies, los van de methodieken van waaruit je puurt.
  • Heel veel potentieel begint zich spontaan te ontwikkelen doordat blokkades weggenomen worden. Die leren detecteren en hefbomen leren inzetten ter ondersteuning van de gewenste ontwikkeling maakt ook deel uit van deze module.

Tijdens dit blok worden de eerste stappen gezet in het systemisch fenomenologisch werken. Na deze module zal je een aantal van deze inzichten en principes kunnen toepassen in je eigen ontwikkeling en/of praktijk als organisatie coach.


Module 3 – Werken met patronen - met Jan Ardui

  • Tijdens deze module krijg je inzicht in de kernaspecten voor systemic presence, cruciaal voor organisatie coaching. Hierdoor leer je jezelf beter inzetten als instrument.
  • Organisaties hebben een zichtbare bovenstroom en een minder zichtbare onderstroom. Die onderstroom bepaalt wat zich wel of niet zal kunnen ontvouwen in een organisatie. “Culture eats strategy for breakfast,” is in die zin een bekende uitspraak van Peter Drucker.  Via systemic presence leer je de onderstroom van organisaties op te pikken.
  • Door patronen te leren detecteren, krijg je meer voeling met de onderstroom van een organisatie die uiteindelijk een levend systeem is. Via groeiend inzicht in patronen, leer je vervolgens werken op het samenspel tussen de verschillende delen van een organisatie. Het potentieel van een organisatie ontsluit zich immers door de kwaliteit van dat samenspel.

De inzichten aangereikt in deze module zullen je helpen om te werken met die onzichtbare dynamieken. Het brengt je als het ware dichter bij de handleiding van een organisatie.  Het eigen ontwikkelproces - als organisatiecoach - wordt doorheen deze module ook verder verfijnd in relatie tot het kader dat aangereikt werd tijdens de eerste module.


Module 4 – Diep Luisteren en groepsdynamiek - met Tamara Lenaerts

  • Een cruciale bouwsteen in de ontwikkeling van hedendaagse organisaties zijn groepen. Kunnen werken met groepen vormt een belangrijke factor voor organisatie coaching. Je eigen opgebouwde ervaring met groepen heeft je echter gevormd. Tijdens dit blok boren we die ervaringen aan zodanig dat je die kan gebruiken in je praktijk.
  • Die inzichten vormen een belangrijk element om diep, somatisch te leren luisteren naar groepsdynamiek en ondersteunen de verdere ontwikkeling van je vermogen om systemisch fenomenologisch te leren werken als organisatie coach. Het leren gebruiken van je lichaam is daarbij cruciaal.

Tijdens dit blok leer je groepsdynamiek aanvoelen maar leer je ook hoe groepen zich ontwikkelen, hoe je daarop kunt inspelen en hoe je jezelf daartoe als instrument kunt inzetten. Hierdoor leer je interventies ontwerpen in het hier-en-nu, door hoe je bent eerder dan door wat je doet.


Module 5 – Werken met levende systemen

  • Levende systemen ontwikkelen zich in een bepaalde richting en vanuit een bepaalde logica. Zo hebben ze een immuunsysteem en soms is er zelfs sprake van systeem trauma. Om duurzame verandering mogelijk te maken is het belangrijk om te leren afstemmen op de geschiedenis, de patronen en de dynamieken van een levend systeem. Te snel of zonder afstemming interveniëren zorgt vaak voor neutralisering of in extremis een omgekeerd effect. Een levende systeem leren openen voor verandering is de rode draad van dit blok.
  • Tijdens deze module leer je werken volgens de onderliggende logica van een levend systeem. Hierdoor toont zich een soort interventie handleiding die je kan vertalen naar ontwerp principes die richtinggevend zullen zijn om de gewenste organisatie ontwikkeling te ondersteunen. Dit inzicht zal je helpen om afgestemde, effectieve interventies te ontwikkelen zodanig dat je de gewenste dynamieken (terug) in ontwikkeling kunt brengen en het potentieel van het levende systeem helpt om zich te ontsluiten.
  • Tijdens deze module zal je ook de werking van een ruime waaier aan interventiemethodes leren begrijpen zodanig dat je ze heel gericht en effectief kunt toepassen in heel uiteenlopende contexten. Je vertrouwde methodes krijgen hierdoor mogelijks een nieuwe dimensie. De eigen casuïstiek is de toetssteen om interventies te leren ontwerpen met de aangereikte inzichten en werkvormen.
  • De eerder aangereikte principes van systemisch fenomenologisch werken, raken tijdens deze module verder geïntegreerd. De puzzelstukken die eerder aan bod kwamen zullen stap voor stap in elkaar beginnen klikken. Daarnaast is er ook ruimte om verder uit te wisselen over de eigen ontwikkeling als organisatie coach.


Module 6 – Verankeren d.m.v. Organisatie Design

  • Het verlangen van een organisatie coach is om een positief verschil te maken dat verder uit deint nadat je vertrokken bent. Zo niet creëer je afhankelijkheid, wat niet duurzaam is en niet past binnen de filosofie onderliggend aan coaching. Ook al is het in beweging kunnen brengen van een organisatie al heel waardevol, het is dus niet voldoende. Het ultieme doel is de opgestarte beweging verder te laten integreren in de dagelijkse werkelijkheid van de organisatie. Daar kan organisatie design bij helpen en op dat vlak is er momenteel heel veel in beweging.
  • Daarom staat het design van organisaties in deze laatste module centraal. Net dat hindert nl. vaak de verdere ontwikkeling van de vermogens die nodig zijn om de uitdagingen waar de organisatie voor staat ook echt aan te kunnen. Als organisatie coach is het dus noodzakelijk om ook op dat vlak ondersteuning te kunnen bieden. Niet met een ‘off the shelf’ oplossing maar door op maat van de organisatie te leren werken. Tijdens dit blok leer je ontwerp principes nog een stap verder te gebruiken met name om prototypes te bouwen. En door met prototypes te leren werken kan je organisatie vernieuwing mogelijk maken en ondersteunen. Kortom, design to coach … afgestemd op waar de organisatie staat.

Aan het einde van dit blok wordt er ook ruimte voorzien voor afrondende feedback en uitwisseling over het eigen ontwikkelproces als organisatiecoach en worden deelname certificaten uitgereikt.


Inschrijven is niet meer mogelijk...
Download de PDF folder
Weg op Halen 2
3450 Geetbets
+32 (0)11 69 68 75
info@heerlijckyt.org
Volg ons via: