Ontwikkelen van engagement en verbinding met de ander via mindfulness
Steeds meer mensen beoefenen mindfulness en meditatie. We zoeken naar meer rust en minder chaos in ons hoofd. De wereld waarin we leven gaat alsmaar sneller en verandert voortdurend. Vandaag lijkt niet meer op gisteren en morgen is onvoorspelbaar. De wereld wordt beangstigend en ongrijpbaar. We voelen ons onzeker, vervreemd. We maken dus onze eigen, kleine leefwereld veilig en rustig, en kijken angstig naar buiten.
Mindfulness reikt ons handvatten aan om met deze spanning om te gaan, om meer tevredenheid te vinden, meer rust in het lichaam en minder drukte in het hoofd. De mindfulness oefeningen bieden ondersteuning om de stress, drukte en onzekerheid van het dagelijkse leven aan te kunnen.
In mindfulness kunnen we naast zelfzorg ook zorg voor de ander vinden. Via mindfulness kunnen we ook komen tot meer verbinding tussen mensen, meer begrip voor elkaar, minder angst en meer openheid – ook naar de ander, die we niet zo goed kennen, die erg lijkt te verschillen van onszelf.
De wereld blijft aan een razend tempo versnellen. Momenteel worden we geconfronteerd met twee mondiale fenomenen, die de samenleving ingrijpend veranderen: de corona-pandemie en de Black Life Matters beweging. Die laatste dwingt ons te kijken naar racisme en de plaats die racisme hier en nu, in onze samenleving en de rol die wijzelf hierin spelen. Mindfulness reikt ons een open, milde en niet-oordelende blik aan om naar die transformatie te kijken. Een basishouding om het gesprek hierover aan te durven gaan.
Op 12 augustus organiseerde Jolien Posthumums het event ‘Minfulness en Racisme’ in de Rode Hoed in Amsterdam. Reinhilde Pulinx was er, samen met Barbara Doeleman-van Veldhoven en Zohair Elabd spreker. De avond kan nog steeds hier teruggekeken worden.
Enkele reacties van deelnemers aan ‘Mindfulness en Racisme’ op 12 augustus:
"Do the best you can, until you know better. Then when you know better, do better."